Saturday, 19 April 2014

Bab 1 LELAKI SEDINGIN DIA Syah Shah




“WHAT the hell, bro? Gila?” Dia ketawa sambil mengibas baju yang terasa penuh melekat dengan debu.
“Desperate times require desperate measures, bro. Aku bagi cadangan aje. Terpulang dekat kau la nak buat atau tak.”
Fawwaz pandang tajam pada sahabat di sebelahnya itu sebelum menghela nafas panjang dan menggeleng.

“Aku tak nak menyusahkan hidup sendiri, Mike. Dibuatnya papa aku kata on, terus ready nak kahwinkan aku dengan budak yang kena upah tu, macam mana? Insane, bro! Totally insane! Aku nak lepaskan diri, bukan nak jerut leher sendiri!” Lehernya dicekik sendiri.
Mike dekat sebelah dah gelak sakan sambil menanggalkan topi keselamatannya. Peluh yang merenik di dahi dikesat dengan tapak tangan.

“Payah, bro. Berat masalah kau ni,” ujar Mike sambil melabuhkan duduk di atas kerusi. Topinya diletakkan atas meja.
“You don‟t have to tell me, bro. Aku tau sendiri,” keluh Fawwaz.

Dia ikut duduk di atas kerusi di sebelah Mike. Topi keselamatan putih atas kepala diletak atas meja. Tali leher yang dilipat masuk ke dalam poket kemeja tadi dikeluarkan dan dilurut turun dengan elok sebelum disematkan kembali pin tali leher supaya kemas terletak pada kemejanya.

Fawwaz hela nafas panjang sambil melemparkan pandangan ke sekitar tapak projek yang baru bermula. Sekejap kemudian dia mengilas pada jam di pergelangan tangannya. Dah hampir jam lima petang. Lengan kemeja dilipatnya sampai ke siku.
“Kau ada apa-apa plan tak malam ni?” soalnya.
Mike gelengkan kepala. “Tak ada. Apasal?” soalnya pula sambil mengipas tangan depan muka. Panas terik cuaca petang ini.
“Happy hour?” ajak Fawwaz.
Laju Mike menggeleng lagi.
“Malas sikitlah hari ni, Rabu. Standard kat mana-mana pun.”
“Aisey... Yalah…Ladies night...”
Masing-masing terus diam, cuba memikirkan alternatif lain yang ada.
diam, dan kemudian serentak ketawa.
“Perfect. Meet you there. Losers are buyers,” Mike dah tarik senyum senget.
Fawwaz gelak.
Not fair lah,bro. Kau naik motor!”
Mike jongket bahu sebelah dengan muka berlagak. Jaket dan glove kulit dari dalam poket beg sandangnya ditarik.
Well... Nasib kau lah, loser!” Simbol L diangkat ke dahi selepas menyarungkan jaket ke tubuh.
“Apa loser? Ni nampak?” Fawwaz tayang penumbuk.
Woah! Shaking in my boots right now lah bro!” sahut Mike sebelum ketawa.
Fawwaz ikut ketawa sambil bangkit berdiri.
“Fine, I‟ll race ye. The Library, eh?” Topi keledar keselamatan dikepit celah ketiak dan clip file atas meja turut diambil. Beriringan mereka berjalan ke tempat kenderaan di parkir.
Mike naik ke atas Cagiva Mito SP525 hitam likatnya. Pandangan terarah pada sang sahabat yang baru lepas meletakkan barang dekat seat belakang kereta. Dia tarik senyum senget.
“Jumpa sana, bro,” Dua jari diangkat ke dahi, salute, bersama kenyitan dan detakan lidah.
Alright. See you there.” Fawwaz ikut berbuat yang sama dan terus masuk ke dalam keretanya.

Enjin dihidupkan dan Lancer merah itu terus mengaum garang. Aviator yang terselit dalam poket. kemeja ditarik dan dikenakan. Handbrake sudah pun dia turunkan. Pandangan dihala pada Mike yang masih belum memulakan perjalanan. Sengaja dia bermain dengan pedal minyak sambil mata menangkap keadaan sekeliling, menunggu masa untuk bertindak.
Sebaik sahaja Mike angkat tangan, Fawwaz terus berdesup laju.

PUNGGUNG dilabuhkan atas sofa tunggal di ruang menonton itu. Televisyen dihidupkan dan dia bersandar malas dengan kedua kaki direhatkan atas arm rest. Lumia ditarik dari dalam poket, aktifkan skrin dan dia layangkan jari atas skrin tanpa sebarang fokus yang pasti.
Mesej-mesej lama diperiksa sebelum memadam apa yang tak perlu. Sesekali dia melirik ke skrin TV yang sedang menayangkan kisah siri penyiasatan yang gagal menarik minatnya. Tumpuan kembali ke skrin telefon bimbit.
“Fawwaz. Air.”
Kaki yang ditepuk dialihkan turun dari arm rest. Segelas teh sejuk diletakkan atas meja kopi di hadapannya. Fawwaz tarik gelas dan dibawa ke hidung lalu dihidu. Wangi. Aroma teh berperisa kegemarannya buat dia tersenyum lebar.
“Thanks,” ujarnya sebelum meneguk teh berperisa campuran buah Markisa dan Strawberi itu. Suku gelas lepas menuruni tekak, barulah dia letakkan gelas kembali atas meja sebelum bersandar dan kembali fokus pada telefon bimbitnya.
“Macam mana?”
Fawwaz angkat kepala. “Macam mana apa?” soalnya acuh tak acuh.
“Calon papa suruh cari.”
Fawwaz merengus kuat. “Jangan sibuklah Fai.”
Gelas teh dicapai kembali.
“Sebulan aje lagi Fawwaz. Tapi kau masih macam tu. Papa hari-hari bising.”
Gelas dihentak atas meja. Dia pandang tajam pada si abang yang masih tenang.
“Aku cakap jangan sibuk. Itu urusan aku. Kau jaga bini kau aje, cukup!” Tona suaranya keras. Darah sudah mula mendidih rasanya. Gigi diketap rapat.
“Aku concern, Fawwaz. Sampai bila kau nak hidup macam tu? Apa yang papa buat tu pada aku memang betul dah.”
Meja kopi dihentak kuat sebelum dia bangun. Telunjuknya lurus depan muka Fai.
“Aku cakap jangan campur, kau jangan campurlah! Jangan sibuk urusan aku! Taulah aku nak handle hidup aku macam mana.” Jaket kulit atas penyandar sofa ditarik kasar.
“Fawwaz! Tunggu dulu!”
Lengan yang dicengkam kuat buatkan langkahnya terhenti. Berapi pandangan matanya mencerun pada Fai yang tetap terlihat tenang.
“Kau nak apa lagi?!” Fawwaz rentap lengannya. Fai hela nafas panjang dan menggeleng.
“Kau tak perlu ikut cakap papa pun boleh. Dan papa takkan paksa kau kahwin juga. Dengan syarat kau ubah lifestyle kau. Ubah cara kau. Change for the better.”

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget